8 причини да бъдеш завинаги в хватката на бедността! А е толкова лесно да си успял…


Историята познава не един и два примера на обикновени хора, които са се превърнали в богати. Други хора пък работят цял живот и не стават такива… Защо ли?

Отговорът се крие в психологията на бедността, която се е вкоренила в нашите глави. Сега ще разгледаме 8-те истински причини, които пречат на мен, теб и всички останали да станат богати.

1. Страст за спестяване на пари

Бедните хора харчат енергията си за пестене на пари. Готови са да станат сутринта и да обикалят по магазините и да разглеждат промоциите, само и само да спестят дребна сума пари. Губят ужасно много време, а резултатът е нищожен.

Ами ако започнеш да влагаш това време в самообучение, развитие, търсене на по-добра работа? Няма ли финансовият резултат за теб да е по-добър.

Ето един пример. Помисли колко време отнема да отгледаш краставици – да ги посееш, да ги поливаш, да ги набереш – да ще са много евтини, но само ако не сметнеш времето, което си вложил. А можеш просто да си ги купиш от пазара и да вложиш времето в нещо ползотворно.

2. Страх от промяната

Това е едно от най-тежките неща, които дърпат назад един човек. Изборът между стабилността и риска е това, от което зависи дали ще успееш. Ако избереш стабилността и спокойствието, то ти едва ли ще отвориш мечтания квартален магазин или какъвто и да е друг бизнес.

Друг много популярен случай е на хора, които могат да отидат да работят в по-голям град за доста повече пари, но отказват с претекст, че там не познават никого или пък, защото ще трябва да усвоят нови умения. С няколко думи – хората бягат от трудности.

3. По-добре на работа с ниска заплата, но да е сигурно

Синдромът „Искам да работя на държавна работа или като нощен пазач“. Е, може да не се взимат много пари, ама пък работата е сигурна и не се прави кой знае какво. Да, колегите ми може да са досадни, шефа да е кретен и да отброявам минутите до Петък, но какво от това.

Много често срещана ситуация, която блокира кариерното развитие на хората и тяхната по-добра финансова стабилност в България.

4. Завист

Често завиждаме на шефа, че не сме на неговото място.. Или пък на колегата, който взима малко по-голяма заплата от нас.. Или пък на съседа, че има по-хубава кола. Трябва да фокусираш енергията си върху себе си, своето развитие и позитивните мисли, за да успееш.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)