Пазарът се наводни с фалшив ориз и това е начинът, да го познаеш! Полезни съвети!


Напоследък все по-популярна е тамата за двойните стандартни при храните. Обаче пропускаме и един друг важен факт, че все повече на пазара се появяват фалшиви продукти. Известно ни е, че Китай е скандален с прословутата си дейност, от зеле до яйца, сега и до ориз.

Така тази страна спестява разходи и си играе със здравето на хората. Остановено е, че от четири години на пазара има фалшив ориз, който е пластмасов. Именно той предизвиква доста болести у хората, които го консумират, без изобщо да подозират за това.

Разпространен е в Индия, Сингапур, Виетнам, Индонезия, Филипините и в още много други държави. Има и пазари, които са подложени на изключително висок контрол и там фалшивия ориз не успя да навлезе.
Този ориз е направен от картофи, сладки картофи, пластмаса и синтетична смола, някои дори използват токсични химикали, които да допринесат за забележителната прилика с истинския ориз.

Как да разпознаеш дали си купуваш истински или фалшив ориз? Изсипи една супена лъжица ориз в чаша пълна със студена вода и разбъркай. Ако оризът плува на върха, това означава, че е пластмасов.

Намери удобно място, където можеш да изпепелиш една шепа ориз. Ако след допира му с огън се разнесе пластична миризма, това е ясен знак, че оризът е синтетичен и не е реален.

При готвене фалшивият ориз остава твърд, дори след варене, а истинският става мек, защото губи своята сурова форма.

Свари малко ориз във вода и наблюдавай процеса. Ако той образува дебел слой в горната част на съда и не промени формата си – тогава знай, че е фалшив

Приготви малко ориз и го остави на топло място за около три дни. Ако по него се появят гъбички, значи е истински, но ако не се промени, значи е пластмасов. Пластмасата не се влияе от температурата или от времето.

Тези хитринки може лесно да се приложат в домашни условия. Винаги когато купуваш ориз го проверявай, не консумирай пластмасов, защото е вреден а теб и цялото семейство. Някои компании мешат двата вида ориз като по този начин се опитват да заблудят потребителите, но с помощта на тези трикове, истината винаги излиза наяве.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)