7 прости теста, с които да провериш дали здравето ти е в норма!


Всеки се интересува от здравето си, макар и понякога да го оставя на заден план. Сега ще ти покажа няколко теста, с които ориентировъчно може да провериш дали си в нормата или имаш основание да посетиш лекар.

Запомни, че нищо не може да определи здравето ти както науката и лекарите, както и, че нищо не може да лекува както медикаментите. Въпреки това, не вреди ако пробваш тези упражнения.

Гъвкавкост

Седни на под, разпъни краката си напред и се опитай да докоснеш ходилата си с върха на пръстите. Ако можеш да го направиш лесно, значи си във форма. Ако не можеш, то имаш нужда от тренировки за гъвкавост и подсилване на ставите – йога, пилатес, плуване, но може да означава и, че трябва да свалиш някой килограм.

Сърце

Седни спокойно за 5 минути в тишина. След това сложи двата пръста, както е показано на снимката, на китката и отброи колко удара ще чуеш за минута. За възрастни и деца над 10 години е нормално да чуваш между 60 и 100 удара.

Пръсти

Сложи много студена вода в чаша и потопи пръстите си за 30 секунди. Ако върховете на пръстите ти станат бели или сини, то може да имаш проблем с циркулацията на кръв. Температурния стрес може да причини контракции в кръвоносните съдове, които доставят кръв на пръстите, носа, ушите. В резултат на това до там не достига достатъчно кръв и те изтръпват. Трябва да внимавате!

Респираторна система

Запали клечка и разпъни ръката, с която я държиш пред себе си. Поеми си дълбоко въздух през носа и издишай през устата, опитвайки да изгасиш клечката. Колко опита ти отне? Ако са няколко, то може да имаш отслабена респираторна система – заради пушене, ниска активност или някаква хронична болест.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)