Това куче будува всяка вечер и наблюдава стопаните си. Когато те научават причината за неговото поведение, сълзите им текнали…


 

Трябват ли ти причини, да разбереш, защо животните имат право да са на този свят точно толкова колкото и ние? Трябват ли ти причини, да разбереш, че животните също имат чувства, също могат да изпитват емоции и също ги боли, когато ги нараняват? Тогава тази история може би е за теб. А може би познаваш някого, който ще се заинтересува.

Семейство решава вместо да купи куче от зоомагазин, да осинови едно от местния приют. Единодушно избират своя нов член на семейството. Много скоро кучето започва да отвръща с нежност и доброжелателна компания, научава команди, върти опашка, лае и дава на всички да го гушкат.

Семейството сияе от щастие и са уверени, че са направили правилния избор. Когато имат възможност те извеждат четириногия си приятел в парка, играят си с него, дори играчки са му взели и лакомства, които му дават като награда. По всичко си личи, че новият член на семейството е идеалното куче за тях, но само едно нещо леко ги озадачило.

Всяка вечер кучето заставало в края на леглото при своите стопани и не спирало да ги гледа втренчено докато те заспят. Когато и да се събудели посреднощ, кучето било там, било будно и все така втренчено в тях.

Семейството по никакъв начин не се чувствало застрашено, но въпреки това намирало поведението на четириногия си приятел за обезпокоително. След няколко седмици… през които това действие се повтаряло, семейството осъзнава, че не са виждали кучето си да спи, а само леко да придрямва.

Помислили си най-лошото и бързо го завели на ветеринарен лекар, оттам след няколко прегледа, лекаря им казал, че всичко е наред и че няма физически признаци за безспокойство.

Въпреки че се успокоили, че кучето е физически здраво, стопаните държали да разберат каква е причината за различното му поведение. Те са имали куче и преди това, но то никога не е правило така. Това ги накарало да се върнат в приюта, от който са го взели, за да разберат нещо повече за миналото му.

Когато се срещнали с работник от приюта и му споделили за необичайното поведение на животното, отговорът, който получили, ги разтърсил из основи. Бил повече от достатъчен, за да разберат цялата ситуация и да осъзнаят много неща.

Оказало се, че предишният собственик изчакал кучето да заспи дълбоко и го отнесъл в приюта заедно с легълцето му. Толкова дълбоко спяло кучето, че не забелязало какво се случва. Когато се събудило, разбрало, че се намира в приюта, и никога повече не видяло своя собственик.

Когато новите му стопани научили това, не могли да сдържат сълзите си. Побързали да се върнат обратно вкъщи, взели леглото на кучето и го поставили точно до тяхното, като се надявали по този начин да му покажат, че то е част от семейството им и винаги ще бъде.

От този ден нататък кучето спяло в стаята на родителите. Отнело му няколко седмици,  докато наистина разбере какво са искали да покажат с този жест новите му собственици.

Скоро след това четириногият започнал да спи съвсем спокойно, понякога заспивал дори преди неговите собственици да се отправят към леглото. От тогава насам кученцето не просто успява да заспи, а сънят му е по-спокоен, защото усеща, че най-накрая е открило своя истински дом.

log in

reset password

Back to
log in
error: Моля не копирайте съдържанието! :)